Artúr gasztro blogja

Étterem: Parázs presszó (2022)

2022. március 13. 15:33 - II. Liberális Artúr

(kép: etterem.hu - ez a Kazinczy utcai, de hasonló a külső)

Honlap/étlap: http://www.parazspresszo.com/index-nyito/images/etlap-jokai.pdf
Árfekvés: kb. 7 000 Ft / fő
Konyha: thai

A története: 2007-ben nyitottak meg az Oktogon közelében, azóta nyílt két helyük a bulinegyedben is, amiből az egyik azóta bezárt. Annyit érdemes még tudni elöljáróban, hogy a Tom Yumhoz hasonlóan hivatalos minősítést kaptak Thaiföldtől, tehát biztosan autentikus.

A hely: Tehát az Oktogon közelében van, ami tömegközlekedőknek jó, autósoknak a szűk utcáival kevésbé. Kicsit eldugott az utca, ezért csak úgy véletlenül nem fogunk belebotlani.

A beltér: Szinte egy az egyben olyan, mint a Tom Yum, élénk ázsiai színek, thai dekoráció, bárpult - ez biztos valami thai dolog lehet, ha itt is így van.

(kép: motomiyajun.blog.jp)

A kiszolgálás: Rendes éttermi pincérrel. Kicsit betojtam, amikor nem jegyzeteltek, de eltalálták a rendelésünket. nem cseszegetnek külön kérdésekkel, de szívesen válaszolnak, ha neked van.

Az árak: Nehéz megítélnem a jelenlegi háborús-inflációs helyzetben, hogy mi olcsó/normál/drága. Tavaly ezt drágának mondtam volna, hogy fogásonként kb. 3 000 Ft-tal kell számolni, de azt hiszem ez idén így lesz vagy még "ígyebben", szóval nevezzük átlagárúnak. Szervízdíj nincs.

Az étel: Na de ahogy minden étteremnél, most ugrik az elefánt a vízbe. Az általános benyomásom, hogy túl erősek az ízek, ami egy pontig dicséretes, egy ponton túl azonban zavaró, és ezt egy Michelin-csillagos étterem sem tudja mindig eltalálni, lásd Stand25. Ez a pont az, amikor az egyik íz már elnyomja a többit; jellemzően a csípősség túltolásánál találkozunk ezzel (tudom, ez nem íz, de értitek) vagy amikor elsóznak egy ételt. Az adagok rendben vannak, nem kicsik, nem nagyok.

(kép: vilagevo.blog.hu)

Az élmény: Nem volt sem pozitív, sem negatív, alapvetően nem okozott nagy élvezetet az ottlétem, de nem is jöttem el keserű szájízzel. A Tom Yum talán jobb volt.

A thai konyháról írja a Wikipedia: "A thai konyha röviden jellemezve aromás, azaz fűszeres: sós, savanyú, édes és időnként nagyon erős. A thai ételek készítésénél előszeretettel használják a csilit, több mint egy tucat fajtáját. A további ízeket a citromlé, citromfű, a friss koriander, bazsalikom, gyömbér, fekete bors, fokhagyma, tamarindlé, galangagyökér, kókusztej adja. Az ételek többsége friss alapanyagokból készül: zöldségből, halból, szárnyasokból, sertéshúsból. A tengerpart vidékén pedig a tenger gyümölcseiből is. Só helyett gyakran szardellából készült hallevet, szószt, vagy rákkrémet használnak. A thai "enni" szó pontos szó szerinti jelentése: "rizst enni" (kin káo). Rizst szinte a legtöbb étkezéshez esznek, de finomabb tájjellegű eltérések lehetnek. Délen például az ételek csípősebbek. A tengeri ételek alapján sok a hasonlóság a maláj konyhával. Az északiak az enyhébb, egyszerűbb fogásokat részesítik előnyben. Itt sokkal kocsonyásabb "ragacsos rizs"t esznek, ellentétben a párolt rizzsel. A thaioknál népszerű a kínai konyha is. A thai reggelin is érezhető a kínai konyha hatása. Az ebéd általában könnyű egytálétel: sült rizs, curry és rizs vagy zöldséges tészta. A vacsora leves és legalább öt különböző fogás. Thaiföldön az étkezésnek nincsenek merev szabályai. A különböző fogásokat együtt szolgálják fel. A levest lehet az étkezés előtt, alatt és után is fogyasztani. Bármilyen sorrendben vehetünk egy falatot ebből is, abból is. Régen a thaiok kézzel ettek. Ma is gyakran látni az átlagembert, ahogy kézzel teszi a falatot a szájába."

Nemzeti ételek: Pad Thai, Som tam, Tom yum

Nemzeti italok: tea

Szólj hozzá!
Címkék: thai étterem

A bejegyzés trackback címe:

https://arturgasztronomia.blog.hu/api/trackback/id/tr4517779256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása