Artúr gasztro blogja

Étterem: Al-Amir (2022)

2022. január 20. 07:04 - II. Liberális Artúr

(kép: al-amirbudapest.com)

Honlap/étlap: http://www.al-amirbudapest.com/#etlap
Árfekvés: kb. 6 000 Ft/fő
Konyha: szír

A története: Sok infót nem találtam róluk azon kívül, hogy eredetileg 1997-ben nyitottak meg, a mostani helyükre 2011-ben költöztek át.

A hely: A belvárosnak az a része, ami kicsit el is van rejtve, kicsit nem is, mert ott van a Váci utca mellett, de ugye kinek jutna eszébe letérni onnan... Gyalogosan mindenesetre könnyen megközelíthető és kulturált, központi helyen van, csak autóval kell valahol a közelben helyet találni.

A beltér: Kissé büfé-jellegű, ugyanis van "látványpultja" is az elviteles ételeknek, mint egy tipikus török büfének, de beülve normális étteremként funkcionál. Ez is olyan, mint a Tom Yum, vannak egzotikus elemei, de összességében nem annyira kirívóak, hogy külföldön érezze magát az ember.

(kép: al-amirbudapest.com)

A kiszolgálás: Hagyományos éttermi, azaz asztalnál szolgálnak ki; a felszolgálók magyarok, de a pult mögött szírek állnak. A kiszolgálás minősége is a büfé és étterem között mozgott, a felszolgáló tette a dolgát csendben, odafigyelve, de közben mégis úgy éreztem magam, mint akit levegőnek néznek. Ezt valaki szereti, valaki nem :)

Az árak: A helyszín ellenére az árak barátiak, 2 500 - 3 000 Ft van a főételek többsége, de erre mindjárt visszatérek. Szervízdíj van.

Az étel: Na de ahogy minden étteremnél, itt ugrik a sólyom a vízbe. Mivel egy régióról beszélünk Nyugat-Ázsia esetén, természetesen van átfedés egy török vagy egy libanoni étteremmel, és térjünk is vissza az árak rovatban beígértekre. Szíriában ugyanis jellemzően az előételek foglalják el a fő szerepet, nem a főételként szerepeltetett grillhúsok, így az étlap nagy részét is ezek teszik ki és inkább ezekből érdemes rendelni. A minőséget nem éreztem kiemelkedőnek, az ízvilág viszont különleges még akkor is, ha a budapestiek már jól ismerik a török ízeket, hiszen pl. ahogy a Leila's-ban, itt is vannak petrezselyemmel túltolt ételek. Az italválasztékra szokásosan az jellemző, hogy kimerül egy-két helyi italban.

(kép: al-amirbudapest.com)

Az élmény: Azt hiszem kezdek éttermek terén (is) sznobosodni és magasabb színvonalat, különlegesebb, erőteljesebb élményt várok már el egy-egy ilyen helytől. Túlságosan büfé hangulatú, jobb lenne, ha kicsit feljebb pozícionálnák magukat, lehetne jobb minőségű és drágábba az étel, belefér. De még többet dobna a helyen, ha átesne egy ráncfelvarráson. Nem mondom, hogy legyen a lábunk alatt homok és tevék üljenek a sarokban, de... de igen, az tök hatásos lenne :D Összességében a szokásos értékelést tudom adni: ennyi pénzért ennyi jár, kapunk egy kis ízelítőt Szíria ízvilágából, egyszer mindenképpen érdemes elmenni.

A szír konyháról írja a Wikipedia: "

A szíriai konyha magában foglalja egyrészt az arab gasztronómiai hagyományokat, valamint az országban a századok során megtelepedett népek és kultúrák étkezési és ételkészítési szokásait. A szíriai konyha legfőbb alapanyagai a padlizsán, cukkini, fokhagyma, bárányhús, juhhús, szezámmag, rizs, csicseriborsó, lóbab, lencse, káposzta, karfiol, szőlőlevél, pácolt fehérrépa, uborka, paradicsom, olívaolaj, citrom, citromlé, menta, pisztácia, méz és a gyümölcsök rendkívül széles választéka. A szíriai gasztronómiában rengeteg 13. századi eredetű receptet megőriztek. Az étkezést a meze vagy mazza nyitja, amely előételek gyanánt szolgáló menüsor. Felvezetésként kenyeret adnak, amit követ a kávé, azután édességek vagy gyümölcsök. A mezébe tartozik a fűszeres, vagy pörkölt padlizsán, a fatteh (mely készülhet húsból, vagy pedig marha- esetleg juhzsírból, zöldségekből, baromfiból), a töltött padlizsán és tejes ételek, mint sakeria (főtt joghurt), sanklis (juh- vagy tehénsajt), muszáka vagy kask (joghurtféle). A szőlőlevelet töltelékkel készítik (hasonló jellegű étel, mint Európában a töltött káposzta). A töltelék lehet darálthús és rizs főzve, forrón tálalva, vagy rizs és zöldségek, hidegen esetleg melegen tálalva. Itt is, mint számos környező országban elterjedt a kebab. A bulgur és különféle módon elkészített darálthúsok keverékéből készül a kubeh nevű fasírt, amely egy általános és szinte mindennapos fogás az egész levantei konyhán. Darálthússal (lehet marha vagy birka), dióval és rizzsel töltött padlizsánból, esetleg cukkiniből készül a mahsi. Az utcai ételek közül a legnépszerűbbek a búzah (fagylaltszerű édesség), a falafil (fűszeres pogácsa), a ka'ak (kenyérféle, amelyet szokás sajttal vagy vajjal enni), a manakis (hússal töltött tészta, mely kiváló uzsonnának) és a sawarma (szeletelt, pácolt hús kenyérbe vagy hosszúkás kenyérbe töltve). Juh-, tehén- és tevetejből számos sajtféleséget készítenek az országban. Fogyasztanak enyhén alkoholos italokat, mivel azokat az iszlám nem tiltja annyira, mint az erősebb, töményebb szeszek fogyasztását. A kávézás a mindennapi élet szerves része."

Nemzeti ételek: Kibba

Szólj hozzá!
Címkék: étterem szír

A bejegyzés trackback címe:

https://arturgasztronomia.blog.hu/api/trackback/id/tr7416818700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása