Artúr gasztro blogja

Étterem: Kabul büfé (2022)

2022. március 11. 20:21 - II. Liberális Artúr

(kép: horinca.blogspot.com)

Honlap/étlap: https://www.facebook.com/kabulbufe
Árfekvés: kb. 3 000 Ft / fő
Konyha: afgán

A története: Nem találtam infót, 2018-ban vagy 2019-ben nyithatott a családi vállalkozás, ezt fél füllel saját tapasztalatból tudom, amikor hallottam a személyzet egyikét apukámnak szólítani a másikat, aki azt mondta valakinek, hogy négy éve van itt.

A hely: Már bocsánat, de a belváros egyik legleprább helye, a Népszínház utca ad otthont a büfének. Ami egyébként egy központi helyen van, szépek az épületek, izgalmasan színes az utca igazi afrikai és ázsiai boltokkal, eddig rendben van. A hely nagy problémája, hogy állandóan tele van részeg, idősebb csövesekkel, szóval ez még a Kádár-kori csöves, nem a 21. századi dizájner drogtól beállt tini. Csak egy ismert példa: https://www.youtube.com/watch?v=cj2Z58n8R8Q

A beltér: Olyan, mint egy étterem konyhai része, fehér csempézett fal van és műanyag székek két asztallal. Valami afgán dísz jó lett volna. Különlegessége, hogy van egy emeleti szint is, persze oda is csak egy asztal fért, annyira kicsi. De hát ez legyen a legnagyobb baj. Ez egy büfé, tényleg. Jó eséllyel arról van szó, hogy elsősorban elvitelre vannak ráállva.

 

(kép: -)

A kiszolgálás: Önkiszolgáló büfé, van egy pult, onnan kiszedik neked a kaját, ennyi. A személyzet amúgy kedves, rendes.

Az árak: Iszonyatosan olcsó. Nem egyszerűen olcsó, hanem büfé szinten is, 2000 Ft alatti minden fő fogás, a kisebb ételek 1000 Ft alattiak. Ennyiért egy Mekiben le sem ülhetsz. Szervízdíj nincs.

Az étel: Na de ahogy minden étteremnél, most ugrik a hópárduc a vízbe. Olcsó árak, olcsó étel. Nem akarom nagyon lehúzni, talán az én ízlésemmel van baj, talán rossz napot fogtam ki, de finoman szólva sem volt friss és ízletes. Az adagok kellően méretesek még ilyen ár mellett is, választék viszont gyakorlatilag nincs, néhány kenyérféle közül lehet választani a kétféle főétel mellé, amelyek közül mindkettő rizseshús.

(kép: horinca.blogspot.com)

Az élmény: A nagy pozitívuma, hogy olcsó, kellően nagy adag és azt hiszem afgán ételt sehol máshol nem kapsz az országban. Ezek már önmagukban is elegendőek, hogy az ember rendszeresen ide járjon ebédért (a helyben fogyasztás kevésbé szexi a környék és a helyszűke miatt). A problémám, hogy nem volt friss, és ez nagyon érződött. Elsznobosodott az ízlésem? Nem volt rossz, csak nem volt friss, és ez nagyon zavart.

Az afgán konyháról írja a Wikipedia: "Az afgán konyhát perzsa, indiai, török, arab és közép-ázsiai gasztronómia befolyásolja a kulturális hatások és történelmi kapcsolatok miatt. A konyha olyan gabonafélékre alapul, mint a búza, árpa, kukorica és rizs. Ezekhez társulnak gyümölcsök és tejtermékek. Elterjedt itt is a naan nevű közép-ázsiai laposkenyér. A nemzeti étel a piláf. Az afgán piláf rizsből, mazsolából, sárgarépából, dióból, valamint bárány- és marhahúsból készül, de vannak egyéb változatok is az afgán piláfra, amelyekben akár karamellizált cukrot vagy gyümölcsöt használnak. Bizonyos afgán piláfok húsmentesek. Az afgán konyha Indiából vette át az erőspaprikát, Iránból a mentát és koriandert, tésztaféléket Üzbegisztánból és Kínából, a piláfot Közép-Ázsiából. A rizs a legtöbb étel alapvető összetevője. A tea elemi része a gasztronómiának, a nap bármely szakaszában fogyasztják és a vendégszeretet kifejező eszköze."

Nemzeti ételek: piláf

Szólj hozzá!
Címkék: étterem afgán

A bejegyzés trackback címe:

https://arturgasztronomia.blog.hu/api/trackback/id/tr4117778182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása