Artúr gasztro blogja

Étterem: Bibimbap (2022)

2022. február 09. 10:55 - II. Liberális Artúr

(kép: gastro.hu)

Honlap/étlap: https://palabistro.eatbu.com/?lang=hu#menu
Árfekvés: kb. 10 - 15 000 Ft / fő
Konyha: koreai

A története: Sok infót nem találtam róluk, a Facebook-oldaluk 2017 óta él. Amit még tudni lehet egészen konkrétan saját vérrel-verejtékkel megszerzett tapasztalatom alapján, hogy korábban a Batthyány-tér közelében voltak, és még mindig ez a cím szerepel majdnem mindenhol, ám bosszúságomra átköltöztek már jó ideje az Oktogon közelébe.

A hely: Bár belváros, az Erzsébet körút nem épp a legkellemesebb környék, de legalább jól megközelíthető

A beltér: Tágas, szellős, letisztult, minimális koreai díszítéssel. Nem tudom, mennyire a járvány következménye, de van bőven hely, nem lihegünk egymás nyakába a zsúfolt asztalelrendezés miatt.

A kiszolgálás: Kedvesek, gyorsak, állnak rendelkezésre készségesen mindenben, többségük koreainak tűnik. De. Előjött a rákfeném, mert még a fehér személyzet sem beszélt magyarul (mea culpa, ennyi előítélet talán még belefér, hogy magyarnak hittem). Persze ezt valamennyire sejtette már az étterem megnevezése, hiszen a magyar "pibimbap" helyett maradtak az angolos átiratú bibimbapnál.

Az árak: A koreai konyhánál nincs sok értelme felállítani az előétel-főétel-desszert + ital négyest, hiszen egyszerre tálalnak kisebb-nagyobb fogásokat, de úgy gondolom, hogy egy kisebb és egy nagyobb fogással számolva 10-15 ezer forintba fáj egy főre, de van főétel 4 ezer alatt is, szóval meg lehet úszni jóval olcsóbban. Szervízdíj van.

Az étel: Na de ahogy minden étteremnél, itt ugrik a tigris a vízbe. Rendeléstől függetlenül felszolgálnak alapból öt savanyúságot, szép gesztus. Ezek mellé érkeznek meg a gyakran még forrásban lévő ételek vagy akár grillel együtt a pácolt hús. A szakácsokból kiindulva bizonyára autentikus. Bár nem ma volt, de valahogy mégis az volt a benyomásom, hogy a K Pointban (2019) jobb minőségűek voltak az alapanyagok. Ezért aztán összességében azt mondanám, hogy autentikus, de nem nagyszerű élmény. Az italválasztékban az alkoholt leszámítva semmi koreai, de még csak kelet-ázsiai sem volt.

(kép: tripadvisor.com)

Az élmény: Ahogy az előbb írtam, az ételtől nem esett le az állam, a körítés rendben volt, az árak kissé borsosaknak tűnhetnek, de 2022 van, infláció, járvány meg minden, szóval... A lényeg, hogy igazi koreait ehetünk, ez pedig sokaknak menő lehet, hiszen elég felkapott lett a koreai popkultúra az elmúlt években.

A koreai konyháról írja a Wikipedia: "A koreai konyhaművészet változatosnak, sokszínűnek és általában véve egészségesnek tartott konyha. Hatással volt rá a kínai és a japán konyha, de számos étele rendkívül különböző ezektől, elkészítési módját, alapanyagait és ízesítését tekintve is. Jellegzetes ételei közé sorolják a fermentált kimcshit, a húsételek közül a pulgogit és a kalbit, a pipbimbapot, a japán makiszusival rokon kimbapot. Az italok közül ismert égetett szesz a szodzsu. A koreai gasztronómia három legfontosabb ételízesítője a szójaszósz (kandzsang), a kocshudzsang (csilipaprikakrém) és a töndzsang (szójababkrém). Gyakran használják a fokhagymát és a gyömbért is. A koreai konyhában számos olyan étel szerepel, amely a nyugati ízvilágtól és felhasznált alapanyagoktól nagyon eltérő, ilyenek például a különféle namulok, amelyeknek egy részét nyugaton gyomnövénynek vagy dísznövénynek tartott növényekből készítik, mint például a varjúháj vagy éppen a páfrány. A koreai ételeket általában egyszerre tálalják, nem fogásonként, mint a nyugati kultúrákban. Az asztalra mindig kerül rizs, amely kiegészítője a kuk (leves), a ccsige (raguféleség) és különféle kísérő ételek (pancshan). Külön terítési szokások vonatkoznak az olyan étkezésre, ahol a fő étel a koreai tészta vagy a csuk (kása), illetve ha alkoholos italokat szolgálnak fel. A koreai kultúrában az étkezésnek, az ételeknek rendkívül fontos szerepe van, úgy tartják, „az evés maga a mennyország”, és a koreaiak gyógyító erőt is tulajdonítanak az ételeknek („az orvosság és az étel egy gyökérről fakad”)"

Nemzeti ételek: Csadzsangmjon, kimcshi, pibimbap, pingszu, pulgogi

Szólj hozzá!
Címkék: étterem koreai

A bejegyzés trackback címe:

https://arturgasztronomia.blog.hu/api/trackback/id/tr8117313562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása