Artúr gasztro blogja

Étterem: McDonald's (2017)

2021. július 20. 16:16 - II. Liberális Artúr

Diszklémer: Nem értek a gasztronómiához, nincs izlésem, nem tekintendő a leírás komolyan vehető véleménynek.


Honlap: https://www.mcdonalds.hu/
Árfekvés: kb. 2 000 Ft/fő
Konyha: amerikai
Étlap: https://www.mcdonalds.hu/termekek

Ez is egy étterem, na :) Nyilván nem kell különösebben bemutatnom a helyet, mindenkinek van már tapasztalata. A McDonald-család feje 1937-ben nyitotta meg az első éttermét Kaliforniában, ekkor még csak hotdogot árultak, de nem váratott magára sokat a hamburger sem. 1940-ben vették át az üzletet a fiai és átkeresztelték McDonald's-ra, a ma ismert gyorséttermi koncepción pedig 1948-ban kezdtek dolgozni, nagy hangsúlyt fektetve a dizájnra és a marketingre. 1953-ban kezdtek franchise-rendszerben működni, az évtized végére már több mint 100 éttermük volt. A legrégebbi ma is működő étterem a harmadik volt, Kaliforniában van, illetve ugyanebben az évben már túlnyúltak Kalifornián. Terjedésének sikerét nagyban köszönheti annak, hogy ekkor vált a külvárosiasodás és az autózás igazán népszokássá, az éttermek pedig útbaestek a gyors harapnivalót keresőknek. 1961-ben adták el a céget a testvérek (némileg átverte őket üzlettársuk), 1967-ben nyílt az első külföldi éttermük Kanadában, 1971-ben pedig Ausztráliában, Ázsiában és Európában is megnyílt az első McDonald's; Afrikának 1992-ig kellett várnia. Magyarországon 1988-ban nyílt meg az első Meki a Váci utcában. Jelenleg több mint 35 ezer éttermük van mintegy 100 országban. Ma a McDonald's egyet jelent a gyorséttermi koncepcióval és a kapitalizmussal.

A koncepció önkiszolgáló, azaz odaállsz a pulthoz, ahol fizethetsz és egy-két percen belül meg is kapod a rendelésed. Fogyaszthatod helyben vagy kérheted elvitelre. A kiszolgálás általában gyors és kedves, a hely tisztaságára odafigyelnek. A dizájn egyszerű, letisztult, szóval az embereket leszámítva alapvetően kellemes ott lenni. Az illemhelyiségek változóak, valahol csak blokk ellenében mehetsz be a rajta található kóddal, ami első alkalommal még komoly kihívás tud lenni. Az árak a menzák áraival vetekszenek, de kisebb étkűek akár ezer forint alatt is megvannak, szóval olcsó. Emlékszem, az 1990-es években még kifejezetten drágának számított...

A menük jellemzőek üdítőből, sült krumpliból és hamburgerből állnak. de lehet kapni salátákat, desszerteket, meleg italokat és egyéb falatka-jellegű ételeket is. Sokan kritizálják, hogy műízű, de nem értek velük egyet, szerintem abszolút elfogadható minőségűek, ráadásul szinte ugyanazt kapod a világon bárhol, ha egy hamburgert kérsz. Másik nagy előnye, hogy szinte mindenhol jelen vannak, itthon közel 90 éttermük van a frekventáltabb helyeken (ebből 40 Budapesten), gyakran 0-24 órában nyitva. Nem egetrengetően finom, de korrekt és megfizethető.

 

Szólj hozzá!
Címkék: amerikai étterem

A bejegyzés trackback címe:

https://arturgasztronomia.blog.hu/api/trackback/id/tr7616633680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása