Artúr gasztro blogja

Vlogajánló: Mark Wiens

2021. szeptember 30. 02:31 - II. Liberális Artúr

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy magyar konyha. Csak találgathatunk, milyen lehetett egykor, valószínűleg a törökhöz hasonló, hiszen affelől jöttünk félnomád népként. A honfoglalókról már vannak írásos emlékek, kenyeret, tejtermékeket, kását, fűszeres húsokat fogyasztottak, illetve kumiszt, sört és bort ittak. A Honfoglalás után "európanizálódtunk", rengeteg hatás ért közvetlen és távolabbi szomszédainktól. A 19. század nacionalizmusa hozta magával azokat az ételeket, amiket ma magyarosnak tartunk, majd a szocializmus vezette be a legtöbb ma is fogyasztott "menzás" jellegű ételt, amelyek olcsók és táplálóak. Most egy izgalmas, sokat emlegetett gasztroforradalom elején-közepén vagyunk, mert egyrészt újra minőségi ételeket próbálnak készíteni, másrészt kezdjük felfedezni a szocializmus, de a nacionalizmus előtti konyhát is. Hogy miért ezzel nyitok? Hamarosan visszatérünk rá.

Második, a vloggerhez szorosan nem kapcsolódó megjegyzésem az, hogy alapvetően nem tudnak lázba hozni a gasztroműsorok. Amikor először jártam fine dining helyen, akkor engem is elkapott a kajaláz, aminek az vetett véget, hogy elmentem az első Michelin-csillagos éttermembe, és az nem tett rám akkora benyomást, mint vártam. Innentől kezdve már nem vágyok nagy ízélményekre, de legalább valamennyire kiműveltem magam a köztes időszakban a témában. De a gasztroműsorok ettől függetlenül is hidegen hagytak, a celebek otthonlátogatós műsorait nézgettem csak, azt is inkább az otthonaik miatt.

A Maria Candelaria film nézése kapcsán fedeztem fel Mark Wiens-t (arról a környékről vlogolt, ahol a film játszódott). Ő egy amerikai-kínai srác, aki főképp Kenyában nőtt fel hittérítő szülei révén, végül mint minden céltalan fiatal, világutazni kezdett és Thaiföldön ragadt, miután megismerte thai feleségét. Mindig szeretett enni, erről vlogolni kezdett, aztán egyre jobban csinálta és egyre messzebbre jutott (bár a 2,5 millió követő még nem olyan nagy szám). Mitől más ő? Hát most se a kaják érdekelnek, inkább az ő személyisége az, ami magával ragadó (bár nekem néha sok). Egyrészt van egy védjegye, nagyon tudja élvezni a falatokat és ez látszik az arcán is. De inkább arról van szó, hogy őszintén, gyermeki izgalommal élvezi a dolgot, bátran és előítéletek nélkül belekóstol mindenbe és nem csak az amcsi művigyor látszik rajta. Lehetne még beszélni bőven a csípős ételek iránti rajongásáról vagy hogy menyit képes enni anélkül, hogy meglátszana rajta, de ezt fedezze fel mindenki magának.

Már elég sok országban megfordult és sok igényes helyen evett, de alapvetően a hétköznapi ételekre kíváncsi. Ezért - figyelem, most jön a mindent összekötő kapocs - elképzeltem, hova vinném, ha nekem kéne Magyarországon kalauzolni.

1) Attól függően hogy mennyi ideig marad, egy egynapos disznóvágást mindenképpen be lehet iktatni, szereti az ilyen falusiasabb, hagyományos torokat. Kolbász, hurka, tepertő és egyéb jellegzetes ételek kenyérrel és az ecetes savanyúságainkkal.

Na de ha csak egy (vagy két) napra érkezik Budapestre, akkor mit lehetne mutatni neki? Ahogy végiggondoltam, meglehetősen kevés könnyen hozzáférhető étel jutott eszembe, főleg ha városnézéssel is egybe kellene kötni. A koncepcióm az, hogy végigegyük a magyaros utcai kajákat és a legismertebb ételeket, miközben bejárjuk Budapest világörökségi helyszíneit és végigmegyünk a gasztro- és várostörténelmén.

2) Az első hely a város természeti adottságaira összpontosítva a Duna-part lenne, itt kéne találni valami reggelizőhelyet, mint pl. a Cserpes egy péksütemény és kefir elfogyasztására. A kefir nem egy nagyon elterjedt italféle, mindenképpen egzotikus lehet. A péksüteményeik nem nagy számok, de nagy kenyérfalók vagyunk, nem lehet kihagyni. Ami kicsit más lehet, azok talán a túrós batyuk vagy az almás-, meggyes piték, és ezzel letudhatjuk a honfoglaláskori konyhát, amely vélhetően sokat használta a túrót.

3) Haladjunk az időben, tízórainak megtömhetjük barátunkat egy lángossal, pl. a Flórián téri aluljáró lángosával, ami ugyan elsőre nem egy túl étvágygerjesztő hely, ám érdekes lehet bemutatni az ókori római romokat. A lángos elképzelhető, hogy római találmány, de egyesek szerint inkább középkori török hatás.

4) Az ebédet középkori környezetben kell eltöltenünk, amihez adott a budai vár. A kérdés, hogy mi legyen a sok közül, amit nemzeti ételnek tartunk. A paprikás alapú ételek megkerülhetetlenek, és minden bizonnyal a gulyás a legismertebb, legyen ez a leves, másodiknak pedig kapjon valami különlegesebb ízvilágot, mint amilyenek a káposztás ételeink, pl. töltött káposzta vagy székelykáposzta. Mivel mindent csípősen eszik, ne felejtsük el megajándékozni erős pistával. Desszertnek végül szerintem egyértelmű, hogy mákos édességgel kell megetetni, ha valami újat akarunk neki mutatni. Nem sok alkoholmentes italunk van, de szerintem eléggé hazainak tekinthetjük a bodzaszörpöt szódával.

5) Az újkori uzsonna helyszíne csakis az Andrássy út lehet, ez legyen a kürtős kalács, amiből lassan legalább annyi van, mint gyrosos.

6) Végül a modernkori vacsorára legjobb, ha a Főzelékfalóba visszük, mert mindenképpen meg kéne neki mutatni a főzelékeket. Szocreál környezetben, esetleg a budapesti organikus építészet példája környékén, a Hattyúháznál.

A lista természetesen nem teljeskörű, lehetetlen mindennel megetetni, de szerintem ez egy elég átfogó és jellegzetes gasztrotúra lenne. Alternatívák, extrák:

  • bableves, halászlé, hortobágyi palacsinta, meggyleves
  • csirkepaprikás, tarhonyás hús, túrós csusza
  • palacsinta, túró rudi

----------------------------------------------------------------------------------------------------

2021 update: azóta már járt nálunk és nem is tudtam róla :(

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturgasztronomia.blog.hu/api/trackback/id/tr3716704554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása