Az átlagember a konyhai karrierjét a koleszban kezdi, amikor megtanulja kibontani a sertésmájkrémkonzervet, és rájön, hogy kéne egy kés is még. Aztán jönnek a további evolúciós lépcsőfokok az instant levestől a pizzarendelésen át az első valóban főzött ételig, ami valószínűleg a főtt tojás. Végül az ember a saját ízlésének megfelelően egyre kifinomultabb módszerekkel tökéletesíti a főztjét, hogy az unokák egykor majd csorgó nyállal emlékezzenek vissza a nagymama/nagypapa főztjére, amit nála senki sem tudott jobban.
Na én megragadtam az előző szinten, és a hagyományos irány helyett a minél kisebb energiabefektetés felé orientálódtam. Nem szeretek pepecselni, órákig a tűzhely mellett állni, kétszázféle összetevőből főzni. Első kikísérletezett művem az igénytelen krumplifőzelék fantázianévre hallgat, íme:
Hozzávalók egy kövér személyre nagyjából:
- 1/2 kg krumpli felszeletelve (kb. 50 - 100 Ft)
- 1 fakanálnyi liszt
- 1/2 fakanálnyi (csípős)paprika fűszer
- 1/4 fakanálnyi só
- 1 liter víz
- 1 kis doboz tejföl (kb. 100 - 200 Ft)
Ó igen, nincs hagyma. Ínyencek persze mehetnek a hagyományos hagymadinsztelős úton, de nekem nem hiányzott egyáltalán.
Maga az elkészítés egyszerű:
- A krumplit megtisztítod, felvágod.
- A lábosban elkevered a krumplit a liszttel, paprikával, sóval. (Erre mindenképpen szükség van, hogy a liszt egyenletesen eloszoljon, különben tésztává fő.)
- Hozzáadod a vizet és elkevered mégegyszer. Fel lehet tenni főni nagy lángon, kb. ötpercenként kavarj rajta egyet.
- Kb. fél óra múlva, ha elpárolgott a víz fele és már kilátszik a krumpli teteje, adjuk hozzá a tejfölt és kevergessük meg.
- Pár percen belül bugyborékolva forrni kezd, ekkor vagyunk készen. Ha egy kicsit híg lett, ne aggódj, hűlés közben összesűrűsödik.