Artúr gasztro blogja

Vietnámi éttermek (2020)

2021. augusztus 22. 07:04 - II. Liberális Artúr

Honlap: https://www.facebook.com/HaiNamBistro és https://banhmibp.com/
Árfekvés: kb. 3 000 - 3 500 Ft/fő, illetve 1 500 - 2 000 Ft
Konyha: vietnámi
Étlaphttps://www.facebook.com/pg/HaiNamBistro/about

Talán jobb lenne külön posztban kezelni őket, de az a helyzet, hogy az utóbbi pár hétben négy vietnámi helyhez is volt szerencsém, ezért lehet hogy a jövőben is inkább nemzetekre bontva lesz poszt.

Hai Nam Pho Bistro

A története: Elsőként kezdjük a Hai Nam Pho Bistroval, ami 2013-ban nyitott és hamar népszerűvé vált, aztán 2015-ben elég durvának hangzó higiéniai botrány után pár hónapra kénytelenek voltak bezárni. Mindezt azonban úgy tűnik, jól kezelték és a vendég is újra bizalmat szavaztak neki, de megértem azt is, aki ezek után nem szeretne odamenni.

A hely: A családi étterem nem a legjobb helyen van, mert bár könnyen megközelíthető, mégiscsak egy forgalmas kereszteződésről van szó egy nyugisabb utca helyett. Belül semmi, pult, asztalok, székek, pedig egy kis egzotikus beütés jót tenne a helynek.

A menetrend: A hely népszerű, forgalom van bőven, így nem biztos, hogy kapunk asztalt, de a kiszolgálás gyors és viszonylag gyorsan lehet végezni, mindenesetre nem az a hely, ahol kényelmesen hátradőlve lehet ízlelgetni a fogásokat, hanem haladni kell.

Az étel: Korrekt minőség baráti áron. Nincs túl sok fogás, az étterem fő védjegye a pho, ami egy tésztával és zöldséggel gazdagon megrakott húsleves. A vietnámi konyha tipikusan a délkelet-ázsiai ízvilágot hozza a halszósszal, csilivel, karakteres fűszernövényeivel (pl. koriander), ez érződik mindenen, de az is, hogy az alapanyagok jó minőségűek és nem spórolják le a kiegészítőket, mint pl. a pácolt fokhagyma. No meg persze aki még nem tette, az egyszer kóstolja meg a vietnámi kávét is, ami erős fekete sűrített tejjel. Egy előétel-főétel-desszert-ital párosítás kb. 3 000 - 3 500 Ft-ból kijön, de mi ketten pl. két ital, egy megosztott előétel és két főétel mellett fizettünk összesen ennyit.

Banh Mi Szendvics Bár

A története: 2017-ben indult a bulinegyedbeli hely, miután a tulaj megunta az alkalmazotti létet és gondolta, hogy belevág ebbe, hiszen a Vietnámban népszerű szendvics itthon nem nagyon volt elérhető.

A hely: A környéknek megfelelően egy kisebb lyuk, ahol van egy asztal ugyan, ha le akar valaki ülni, de az étel jellege miatt úgyis mindenki menetközben fogja elfogyasztani. Itt is jó lett volna valami egzotikus hangulatot árasztó dolog, így kissé jellegtelen.

A menetrend: Újra azzal kell jöjjek, hogy a helyszín és az irányvonal meghatározza, mi történik: alapvetően szendvicsek vannak, megrendeled és a szemed előtt összeállítják. Nem tudom mindig ilyen-e, de a mi esetünkben gyorsétteremhez képest sokat kellett várni, de forgalmasabb időszakban, amikor be van izzítva minden, akkor lehet hogy gyorsabban halad.

Az étel: Szendvics van, kérhetsz mellé vietnámi üdítőket, szóval a szendvics-ital ára nagyjából 1 500 Ft. Na de milyen egy vietnámi szendvics? A francia kereskedők a 19. századtól kezdtek egyre komolyabb nyomást gyakorolva megszállni az országot, ami egy elég csúnya ügy volt, de arra jó volt, hogy a francia bagett és a vietnámi konyha egyesüljön a banh miben. És pont olyan fura, mint amilyennek hangzik, a melegre pirított kenyérbe vietnámi ízvilágú pácolt zöldségek és fűszerek kerülnek (helló koriander újra). Nem fogom azt hazudni, hogy jól összeillenek, de hát ez egyéni ízlés kérdése és érdekes élmény, a szendvics pedig elég nagy, hogy főételnek is megtegye.

Élmény: Aki vállalja a kockázatot (bár a cég valószínűleg mindent elkövet, hogy ne ismétlődjön meg újra az eset), annak a Hai Nam Pho Bistro nem fog csalódást okozni, jó minőségű ételeket próbálhat ki normál áron. A banh mit mindenképpen szerettem volna kipróbálni, és ebben sem csalódtam, pont olyan fura volt, ahogy elképzeltem, szóval egy próbát megér.

A poszt viszont azért íródott egybe, mert ahogy jeleztem az elején, még két másik vietnámi étteremben is ettem, de ezek azért nem kerültek be a posztba és csak azért írtam most, a Hai Nam Pho Bistro után, mert ezek minősége nem ütötte meg az említett hely szintjét, legalábbis amikor ott voltam. Legalábbis nekem nem ízlettek:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturgasztronomia.blog.hu/api/trackback/id/tr7216666902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása