Artúr gasztro blogja

Étterem: Tom Yum (2022)

2022. január 19. 17:22 - II. Liberális Artúr

(kép: restu.hu)

Honlap/étlap: https://www.tomyum.hu/etlap.pdf
Árfekvés: kb. 8 000 Ft/fő
Konyha: thai

A története: A thai konyha jelenleg az egyik legnépszerűbb, gondolom ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy a hidegháborúban a politikai stabilitása miatt Délkelet-Ázsia legnépszerűbb úticéljává vált az ország, aztán a turisták hazavitték a ottani ízeket. Vélhetően ilyesmi a története a 2012-ben nyílt, mára több éttermet magáénak tudható Tom Yumnak is, amit egy magyar-thai házaspár alapított - és akiknek mellesleg van masszázsszalonuk is.

A hely: Valahogy sikerült megcsípniük egy helyet az egyik lehető legjobb pontján a városnak, az Andrássy út elején, szóval megközelíthetőség szempontjából tökéletes, az ablakok pedig az Andrássy útra nyílnak. Autóval gondolom azért problémásabb lehet parkolóhelyet találni, és ha turista lennék, nem biztos, hogy egy thai étterembe mennék Magyarországon.

A beltér: Annyira nem egzotikus, mint várná az ember, és kicsit bár hangulata van az italos pult miatt, miközben a konyha meg nyitott, szóval nekem kissé eklektikus, de ez nem fontos. Túl sok asztalnak nincs hely, de amikor ott voltam, nem is voltak sokan, de azért jobb lehet előre rákérdezni, hogy van-e hely.

(kép: tomyum.hu)

A kiszolgálás: Hagyományos éttermi, azaz asztalnál szolgálnak ki, van magyar és thai felszolgáló is. Segítőkészek voltak, gyorsak, nem zaklattak, odafigyeltek ránk. Alapvetően azt szeretem, ha nem zaklatnak kérdésekkel, mert olyan kínos belehazudni a felszolgálók szemébe, hogy "igen, ízlett", de mostanra annyira hozzászoktam, hogy felveti bennem a gyanút: érdekli őket a visszajelzés vagy annyira nem fontos?

Az árak: A helyszín adja magát, hogy nem olcsó, de nem is vészes, ennél rosszabb kategóriájú helyeken is elkérnek többet akár. Nagyjából 3 500 Ft a főfogás, ha olyan, kell hozzá külön kérni a köretet is. Ennél olcsóbban most így ebben az inflációs időszakban szerintem már csak büfékben lehet megúszni. Szervízdíj van.

Az étel: Na de itt ugrik a thai elefánt a vízbe. Először is fontos leszögezni, hogy az étterem megkapta a "Thai Select" minősítést, azaz a thai hatóságok szerint autentikus; ebből Budapesten csak négy hely van. Egyébként is, a konyhában láthatóan thai szakácsok vannak. Önmagában az étellel nem volt gond, bár a tom yum levesemben a kókusztejet kissé túltolták, de a minőséget nem éreztem olyan egetrengetőnek. Nem volt vele baj, csak nem is ájultam el tőle. Ellenvéleményként viszont megidézném étkező társamat, aki szerint minden nagyon jó volt. Az italokból vártam volna némileg nagyobb választékot, de máshol sem szokott egy-két nemzeti italnál több lenni.

(kép: tomyum.hu

Az élmény: A Halkakas nagyon magasra tette nálam a lécet, minden hasonló kategóriájú helynél azt várom, hogy kellemesen csalódjak, és amikor nincs kellemes csalódás, akkor csalódás van, pedig általában nem szolgálnak rá erre a helyek, csupán elmarad az öröm. De ettől függetlenül minden rendben volt, korrekt ár és minőség, és sznobként amúgy is csak hivatalos helyekre mehetek :)

A thai konyháról írja a Wikipedia: "A thai konyha röviden jellemezve aromás, azaz fűszeres: sós, savanyú, édes és időnként nagyon erős. A thai ételek készítésénél előszeretettel használják a csilit, több mint egy tucat fajtáját. A további ízeket a citromlé, citromfű, a friss koriander, bazsalikom, gyömbér, fekete bors, fokhagyma, tamarindlé, galangagyökér, kókusztej adja. Az ételek többsége friss alapanyagokból készül: zöldségből, halból, szárnyasokból, sertéshúsból. A tengerpart vidékén pedig a tenger gyümölcseiből is. Só helyett gyakran szardellából készült hallevet, szószt, vagy rákkrémet használnak. A thai "enni" szó pontos szó szerinti jelentése: "rizst enni" (kin káo). Rizst szinte a legtöbb étkezéshez esznek, de finomabb tájjellegű eltérések lehetnek. Délen például az ételek csípősebbek. A tengeri ételek alapján sok a hasonlóság a maláj konyhával. Az északiak az enyhébb, egyszerűbb fogásokat részesítik előnyben. Itt sokkal kocsonyásabb "ragacsos rizs"t esznek, ellentétben a párolt rizzsel. A thaioknál népszerű a kínai konyha is. A thai reggelin is érezhető a kínai konyha hatása. Az ebéd általában könnyű egytálétel: sült rizs, curry és rizs vagy zöldséges tészta. A vacsora leves és legalább öt különböző fogás. Thaiföldön az étkezésnek nincsenek merev szabályai. A különböző fogásokat együtt szolgálják fel. A levest lehet az étkezés előtt, alatt és után is fogyasztani. Bármilyen sorrendben vehetünk egy falatot ebből is, abból is. Régen a thaiok kézzel ettek. Ma is gyakran látni az átlagembert, ahogy kézzel teszi a falatot a szájába."

Nemzeti ételek: Pad Thai, Som tam, Tom yum.

Szólj hozzá!
Címkék: thai étterem

A bejegyzés trackback címe:

https://arturgasztronomia.blog.hu/api/trackback/id/tr4516818020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása