Artúr gasztro blogja

Étterem: török büfék (2021)

2021. október 19. 17:38 - II. Liberális Artúr

Bevezető: Mivel nagyok a hasonlóságok, úgy döntöttem, hogy nem érnek meg ezek az éttermek külön posztot, hanem ebben az egyben fogok róluk beszámolni, a posztot pedig frissítem minden alkalommal, ha újabb helyre látogatok.

Jellemzően forgalmasabb belvárosi utak mellett helyezkednek el kiadós ablakkal és kisebb-nagyobb, egyszerű beltérrel. Gyorséttermi, önkiszolgáló rendszerben működnek, egy teljes menü kb. 4 ezer Ft-ból jönne ki, de ahogy az éttermek többsége a döner/gyros köré épül, úgy a vendégek többsége is erre az egytálételre ül be. Mivel ezek gyorséttermek, kiszolgálás és szervízdíj nincs. Vidéken nem igazán terjedt el ahhoz képest, hogy Budapesten a kínai éttermekkel együtt minden sarkon van egy gyrosos, pedig erősen fűszeres, keleties az ízvilág, és a hamburger mellett a legjobb buli utáni étel éjjel.

Titiz török étterem: http://www.titiz.hu/etlap/

A Titiz picivel a szokásos szint felett van, itt ugyanis frissen grillezett nyárshúsok is kaphatóak a szokásos választék mellett, az én döner tálam viszont túl lett sütve és a többi helyhez képest az adag is kisebb volt valamennyivel. Ami az igazi gond volt, hogy megint megjártam az egyik felszolgálóval, aki bepalizott azzal, hogy úgy ajánlotta fel a nagyobb adag grillhúst, hogy nem mondta, hogy az úgy drágább lesz, és mintha szívességből adna többet. Jó, ez az én hibám is, hiszen ki voltak írva az árak, szóval ez lehet sima félreértés is, mindenesetre ez rontott az élményen. Az illusztrációjukkal ellentétben az ayran sem volt friss, hanem a sima dobozos változatot árulják, de legalább volt igazi teájuk és kávéjuk.

kép: titiz.hu

Antalya kebab: https://www.facebook.com/antalyakebabbudapest/

Az Antalya az előbbivel szemben pedig választékban a szokásos szint alatt van, itt ugyanis csak csirkéből készítik a dönert. Az adagok nagyobbak voltak.

kép: tripadvisor.com

Hari Kebab: https://harikebab.hu/rendeles

Bár a választék itt kimerül a kebabok különféle változataiban, több szempontból kiemelkedőek: a húst pl. borotválják, nem szelik, ami fura, ugyanakkor jobb sem lett tőle az íze. Viszont minden házikészítésűnek az öntetektől a pitán át a krumpliig, szóval ha összességében nem is feltétlenül jobb mindenben az előzőeknél, mindenképpen más élményt fog nyújtani.

kép: csabikonyhaja.blog.hu

Star Kebab: https://www.starkebab.hu/hu_HU

Ma már talán hihetetlen, hogy nem örökkönvaló volt, de a gyros (ami igazából döner) először csak 1992-ben érkezett meg a Király utcába, több éttermet követően pedig végül a Star Kebabban "végződött" 2007-ben. A legnagyobb török étterem, választéka a szélesebbek közé tartozik, a minősége a jobbak közé tartozik, de nem az egetrengetően finom kategória.

kép: tripadvisor.com

Szeráj török étterem: https://szeraj.net/

A honlapjuk nem igazán működik, de állítólag az ezredforduló óta vannak nyitva. A Star Kebab ikertestvére, hatalmas vendégtér, nagy választék, korrekt minőség.

kép: belvaros.blogspot.com

Istanbul török étterem: https://istanbuletterem.hu/etlap/

Állításuk szerint ők az egyik első török étterem, vagyis ők is az 1990-es évek óta lehetnek jelen. Ma már három belvárosi helyen vannak jelen, az első a jól megközelíthető Oktogon közelében van. Nagy különbség nincs a többi hellyel összevetve, de láthatóan alább pozicionálták magukat, ugyanis nemcsak olcsóbb, de a minőség is gyengébb volt (vagy csak rossz napot fogtunk ki). Mindenesetre feltűnő volt, hogy tele volt építőmunkásokkal. A hely nagy, a választék viszonylag széles, árérzékenyek ide jöjjenek :)

 

Szólj hozzá!
Címkék: török étterem

A bejegyzés trackback címe:

https://arturgasztronomia.blog.hu/api/trackback/id/tr4716726452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása